Välkommen

Start Forum Diverse forumfrågor Välkommen

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #73
  Ibasto
  Keymaster

   Då sparkar vi igång med det första inlägget!
   Forumet är under uppbyggnad, men hjälp gärna till genom att sprida länken!

   Som vanligt håll god ton!

   Ibasto

   #74
   kalleiviken
   Deltagare

    Det här är ett bra initiativ. Men det som saknas är uppdaterade kamerafiler av den sort som Kent delade med oss på speedcam.se. Har kollat runt lite och det finns inget motsvarande. Koordinater.se verkar inte uppdaterade, poisit är troligen uppdaterade men har ingen hastighetsangivelse och trafikverket har ett positionsformat som verkar svårt att konvertera samt ingen hastighetsangivelse. Vi längtar efter dig Kent!

    Kalle

    #75
    Ibasto
    Keymaster

     Ang filerna på posit så är det helt riktigt utan både hastighet och riktning. Det har nog alla sin syn på om det är rätt eller fel. Orsaken enl posit är att ju mindre vi som rappoterar in behöver tänka på ju färre fel blir det. Oavsett vad vi tycker så verkar det vara det som finns tillgängligt nu. Jag skulle kunna ha filerna här men jag har inte möjlighet att lägga ner jobbet som Kent eller posit gör på att uppdatera filerna.

     /Ibasto

     #82
     kalleiviken
     Deltagare

      Inget nytt om Kent?

      #84
      Ibasto
      Keymaster

       Nej, inga nyheter. Jag hoppas att vi här genom forumet kan nå ut till nån som vet nått. Gärna Kent själv. Själv bor jag i det här fallet på fel sida av landet.

       #102
       henca
       Moderator

        Trist att speedcams.se har försvunnit, men tack till Ibasto för viljan att plocka upp stafettpinnen!

        Då jag utvecklade phpoi fick jag hjälp med att speca och testa en del GPS-format tack vare kontakter från det forumet.

        Idag tycks det vara posit som är huvudalternativet om man vill tanka hem gps-filer med fartkameror, men de filerna har ju som sagt den stora bristen att filerna inte anger vilken hastighet som gäller vid fartkameran. Gamla speedcams.se hade ju inte bara den informationen för fartkameror utan även för några andra filer. Jag som inte har en GPS med inbyggda hastigheter för vägarna skulle gärna se att den informationen fanns i alla möjliga och omöjliga GPS-filer som t ex angiven hastighet vid varje brevlåda eller varje lyktstolpe, men jag inser ju att arbetet med att underhålla sådana filer blir ohållbart.

        Ändock kanske mitt phpoi nu skulle kunna komma till nytta i denna situation? Med intressepunkter för t ex fartkameror i en mysql-databas genereras sedan poi-filer för olika GPS-format. Projektet är opensource och jag tar gärna emot förbättringar i form av stöd för fler GPSer eller andra databas-backends än mysql. Idag finns det stöd för att lägga till hastigheter till intressepunkterna, men så vitt som jag vet är det ingen som hittils använt den funktionen till någon poi-lista så funktionen får nog ses som ganska otestad.

        Idag har phpoi stöd för att generera filer till Gramin, Navman och TomTom.

        m v h Henrik

        #104
        Ibasto
        Keymaster

         Hej Henca!
         Kul att du uppskattar mitt försök att hålla liv i detta. Jag vet inte om det är så att forumens tid på nätet är över, men det är svårt att sprida budskapet. Ju fler vi är som hjälps åt desto bättre blir det med ett forum. Personligen så tycker jag att det ger en bättre upplevelse och sökbarhet än tex en facebookgrupp och det är därför som jag startade detta.
         Låter intressant med din mjukvara. Jag har inte möjlighet att sköta administrationen av fartkamerafiler eller POIs men skulle kunna tänka mig att hosta det om det fungerar rent praktiskt med webhotellet som jag har. Jag vill också helst ha hastigheten i filerna. dock måste jag säga till Posit’s försvar att de har förbättrat kvaliteten avsevärd sen jag testade deras filer för första gången för många år sedan.

         Kankse vi tillsammans här kan hitta en lösning

         #106
         henca
         Moderator

          Jag tror inte att forumens tid är förbi, det finns många forum som fylls med massor med relevanta nya inlägg per dag. Dock har andra forum på grund av sin karaktär och ämnesområde färre inlägg och färre besökare. Redan på den gamla speedcams-tiden var aktiviteten i forumet ganska begränsad. Nu är detta ett nystartat forum som inte hunnit få spridning och dessutom kanske inte har lika mycket intresse i brist på egna poi-filer som fanns på speedcams.

          Om du kan tänka dig att hosta fartkamerafilerna men inte vill administrera dem kan jag tänka mig en lösning där en handfull personer på något vis har skrivrättighet till databasen för att administrera filerna och jag skulle kunna tänka mig vara en av dem, men jag vill inte ensam ta på mig det ansvaret. Med flera personer som kan rycka in borde vi snabbt kunna införa de ändringar som övriga användare önskar utan risk för dröjsmål på grund av veckovisa semestrar och liknande.

          För att phpoi skall kunna fungera med webhotellet krävs det att man kan köra php på webhotellet och att webhotellet även ger tillgång till en mysql-databas (funkar även med mariadb som är den nyare fria varianten av mysql). Ingår det någon eller några sådana databaser i ditt webhotellsabbonemang?

          Man kan ställa in phpoi så att vilken web-besökare som helst själv kan mata in förslag på intressepunkter som sedan måste godkännas av en administratör. Det går också att ställa in phpoi till att skicka mail till administratören när någon besökare matat in en ny intressepunkt som skall godkännas. Med flera administratörer kanske vi skulle kunna skapa någon mailing-lista som phpoi kan skicka mail till som sedan skickas vidare till alla administratörer.

          Eller så väljer vi att inte tillåta web-besökare mata in nya punkter och skapar i stället en tråd här i forumet där användare får skriva in nya punkter, därefter kan administratörerna mata in dem i phpoi.

          Administrationen av phpoi sker via ett antal php-script som bör ligga i en katalog på webservern som är skyddad av lösenord så att inte vem som helst kan gå in och rota. Ett annat alternativ är att inte lägga dessa php-script på den publika web-servern utan i stället köra scripten på en maskin hemma i det egna nätverket. Då måste dock webservern tillåta att man når (my)sql-servern från sitt hemmanätverk. Spontant känns det enklare om vi kan ha admin-sidorna på webservern och skydda den katalogen med användarnamn och lösenord som kan fördelas och dras in när administratörer tillkommer eller faller ifrån. Om varje administratör skulle ha admin-filerna hemma i sitt eget nätverk skulle alla administratörer känna till lösenordet till sql-databasen och då blir det svårare att stänga av någon administratör. Men visst, det skulle även vara möjligt att konfigurera flera olika användare och lösenord till en sql-databas.

          Jag har en fartkamerafil som är lite drygt ett år gammal från speedcams.se. Med lite knep och knåp skulle jag nog kunna konvertera den filen till sql-kommandon som kan matas in i en phpoi-databas. Då har vi en ganska bra grundplåt att utgå ifrån. Om någon har en nyare fil vore det naturligtvis ännu bättre.

          För min del fortsätter jag gärna denna diskussion och hoppas att vi kan komma fram till en fungerande lösning. Om/när diskussionen kommer så långt som till tekniska detaljer och lösenord till databaser och websidor får vi flytta diskussionen från det publika forumet till t ex email.

          m v h Henrik

          #107
          Ibasto
          Keymaster

           Jag kör mina sidor på misshosting och de kör PHP och MySQL. Behöver kolla lite hur jag gör för att sätta upp en användare med rättigheter till bara en del/mapp. Återkommer när jag har lite bättre koll

           #108
           henca
           Moderator

            Att de har php och mysql låter lovande! Jag googlade mig till misshosting och hittade några sidor med info om mysql.

            Hur man skapar en mysql-databas:
            https://support.missgroup.com/hc/sv/articles/201671602-Hur-skapar-jag-en-MySQL-databas-

            Hur man sedan ansluter till sin databas:
            https://support.missgroup.com/hc/sv/articles/201671202-Hur-ansluter-jag-till-min-MySQL-Databas-
            Om man skulle applicera uppgifterna från deras exempel på instllningarna för phpoi innebär det följande rader i config/settings.php:

            $mysql_host = “localhost”;
            $mysql_user = “joe1337_wp1”;
            $mysql_passwd = “eHTb7%Pxa9”;
            $mysql_database = “joe1337_wrdp1”; /* Should be an existing database */

            Observera dock att du bör skapa en egen databas för phpoi, du bör inte lägga phpoi i samma mysql-databas som WordPress. Det är visserligen möjligt för phpoi att samexistera med annat i samma databas genom användande av ett prefix:

            $mysql_table_prefix = “poifiles”; /* Should be unique for each settings.php which
            share the same mysql database */

            Denna funktionalitet är dock främst tänkt för att flera phpoi-installationer skall kunna dela på samma databas. Att dela databas med andra system kommer sannolikt fungera i praktiken, men risken är ändå att de systemen valt att kalla någon av sina tabeller för samma sak med samma prefix.

            Det nämndes också att misshosting har cpanel. I så fall kan du nog därifrån sätta behörigheter på vissa kataloger och skapa olika användare med egna lösenord till dessa kataloger. På ett webhotell som jag känner till (Oderland) finns det där i cpanel under “Files” valet “Directory Privacy”. Därunder kan man klicka sig fram till den katalog som skall lösenords-skyddas, kryssa i att den skall skyddas och sedan skapa användare som skall ha tillgång till katalogen.

            m v h Henrik

           Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
           • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.